Running Metal

„Mindannyiunknak vannak álmai. De az álmok megvalósulását sorrendben megelőzi az elhatározás, az alázat, az önismeret, és a rengeteg erőfeszítés.” Jesse Owens

Friss topikok

  • kisviola: Köszi, hasznos bejegyzes volt, latom nem mai darab, de a google talalatok közül ez volt a leghaszn... (2012.09.06. 14:04) Sípcsonti ínhüvely gyulladás...
  • Export: Most kezdem futó "karrieremet", metált hallgatok, ott voltam ezen a koncerten. Jó kis blog lesz ez... (2010.07.07. 15:36) In Memoriam: PANTERA

HTML

Sípcsonti ínhüvely gyulladás...

2009.11.01. 01:38 | Borzi+ | 1 komment

Múlthét vasárnap gond nélkül futottam közel 18 km-t, de másnap reggeltől sántítás ezerrel, boka tájékán erős fájdalom. Ráadásul aznap este tollas, majd kedd és szerda reggel squash edzés, természetesen fájdalomcsillapítóval de annyit ért mint halottnak a csók :( Szerda este annak ellenére mentem el futni, hogy napközben is csak sántítva tudtam közlekedni....."komoly" távot sikerült összehoznom, konkrétan 2 háztömbnyit (1 km) szenvedtem/totyogtam össze annyira fájt a lábam! Hazaérve ültem 5 percet teljes menetfelszerelésben és letargiában az előszobában és próbáltam tudatosítani magamban, hogy ez nem a nyújtás hiánya és nem is túlterhelés, hanem SÉRÜLÉS! És ezt ki kell pihenni, akár mennyire is nehéz lesz a fenekemen maradnom a következő napokban :( Lassan eltelt egy hét....és csak kis mértékben csökkent a fájdalom...kész vagyok :( November 8-án félmaraton verseny, addig természetesen nem futok de 1-1 tollas és squash edzés be van iktatva, remélem nem rontanak a helyzeten. Kicsit utánakeresve rátaláltam bizonyos tipikus futó sérüléseknek, és hát a tünetek alapján ez bizony sípcsonti ínhüvely gyulladás, akár 2-4 hét lábadozással! ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ! Na, csak ez hiányzott! Bővebben:

Rendkívül gyakori, kellemetlen fájdalommal járó sérülés, mely során az alsó végtag külső részén lévő inak gyulladásba jönnek.

Tünetek: Lüktető fájdalommal járó betegség, amely során a sípcsont belső része (de a külsőre is átsugározhat) a bokától a térdig érzékennyé válik a nyomásra. A fájdalomérzet a futás megkezdésekor a legintenzívebb, de az edzés során az izmok ellazulásával javulhat a helyzet. (Amennyiben azonban fáradásos repedés alakul ki, a fájdalom egy pillanatra sem szűnik meg.) Az íngyulladás esetében a fájdalom visszatér a futás után.

 

Kiváltó okok: A fáradt vagy merev lábikraizom túl nagy terhelést ró az ínszalagokra, amelyek megfeszülnek és elszakadhatnak. A túlborintásra és a betonon való futásra hajlamos futók esetében még rosszabbak a kilátások. A kezdő futók, rengeteg okból kifolyólag, szintén a veszélyeztetett kategóriába sorolhatók. Ezek közül a leggyakoribb az az eset, amikor lábizmukat olyan mértékben és helyzetben terhelik meg, ahogy addig még soha. a futócipő helytelen kiválasztása szintén ronthat a helyzeten. A hosszabb pihenés után talpra álló futók is hajlamosak a sípcsont ínhüvelygyulladására, mert túl gyorsan növelik a teljesítendő távot.

Otthoni kezelés: Sok futónak csak enyhe ínhüvelygyulladása van, amellyel nem muszáj orvoshoz fordulni. Ha a sípcsont ínhüvelygyulladása az idény elején következik be, akkor egy bizonyos mennyiségű futás segíthet a gyógyulásban. Arra azonban ügyelni kell, hogy nem múló fájdalom esetén a futás tiltott. Naponta 3 alkalommal 15 percig jegelje a gyulladt részt, és szedjen aszpirint vagy ibuprofent. Futás után azonnal jegelje! A gyógyulást elősegítheti, ha csökkent edzésadagját, vagy egy időre felhagy a futással. Lábadozási időszak: 2-4 hét.

Orvosi ellátás: Ha asérülés 4 hét elteltével sem reagál a pihenésre és az otthoni kezelésre, akkor forduljon lábbetegség-szakorvoshoz, aki méretre készült talpbetétet írhat ki önnek a borintás javítására. Ultrahangkezelést és gyulladáscsökkentő készítményt is kaphat. Sebészi beavatkozás ritkán javasolt.Választható testedzések úszásvízben futásgyalogláskönnyed kerékpározás.

Megelőzés: Az inak nyújtására és az alsó végtag elülső részén lévő izmok erősítésére a következő gyakorlatot ajánlom: üljön egy székre vagy asztalra, és tegyen a lábfejére egy bokára rögzíthető súlyt. Anélkül, hogy behajlítaná térdét, mozgassa le-fel lábfejét, vagy kérje meg partnerét, hogy a lábfejét lefelé nyomva segítsen önnek a gyakorlat elvégzésében. A gumiszalaggal végzett gyakorlatok szintén erősítik az aló végtagot. Kötözze a szalag egyik végét egy nehéz tárgyhoz, például az ágy lábához. Húzza ki a szalagot és kötözze a másik végét a lábfejére. Mozgassa fel-le és ide-oda a lábbát, s így több izmot is erősíthet egyszerre. A gumiszalagot megrendelheti orvosától, vagy megvásárolhatja egy sportboltban. Végül, de nem utolsósorban azt ajánlom, hogy viseljen mozgáskontrollt biztosító cipőt és talpbetétet, ha az orvosa úgy rendelkezik. Végezzen alapos bemelegítést, és fusson puha terepen. Kerülje a túlerőltetést!

Címkék: sérülés futás;

A bejegyzés trackback címe:

https://runningmetal.blog.hu/api/trackback/id/tr381490085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kisviola 2012.09.06. 14:04:55

Köszi, hasznos bejegyzes volt, latom nem mai darab, de a google talalatok közül ez volt a leghasznosabb, irany a pihentetö üzemmod :)
süti beállítások módosítása