Running Metal

„Mindannyiunknak vannak álmai. De az álmok megvalósulását sorrendben megelőzi az elhatározás, az alázat, az önismeret, és a rengeteg erőfeszítés.” Jesse Owens

Friss topikok

  • kisviola: Köszi, hasznos bejegyzes volt, latom nem mai darab, de a google talalatok közül ez volt a leghaszn... (2012.09.06. 14:04) Sípcsonti ínhüvely gyulladás...
  • Export: Most kezdem futó "karrieremet", metált hallgatok, ott voltam ezen a koncerten. Jó kis blog lesz ez... (2010.07.07. 15:36) In Memoriam: PANTERA

HTML

Pulzustartományok fontossága

2009.09.21. 19:34 | Borzi+ | Szólj hozzá!

Egyre népszerűbbek és árban is egyre elérhetőbbek a pulzusmérős sportórák, de igazán nagy segítséget véleményem szerint még mindíg csak az élsportolóknak nyújt, akik a folyamatos fejlődés érdekében a saját pulzus értékeik alapján készítik el edzésterveiket. Egy "átlagos" sportólonak sem haszontalan, de talán elég ha a kívánt cél érdekében csak belőjük a szükséges tartományt és ennek +/- irányban történő átlépésekor figyelmeztet az óra, hogy épp növelni vagy csökkenteni kell-e az intenzitást. A maximális pulzus meghatározására több képlet is létezik, de bármelyikkel is számol az ember legfeljebb 2 egységnyi az eltérés. Ez alapján viszont elkülöníthető 5 nagyon fontos pulzustartomány, amelyek különbőző edzésmunkához igazodnak:

Maximális pulzus meghatározása:

  1. 205 - életkor fele:
  2. 210 - életkor fele - a testsúly 10%-a kg-ban:
  3. 217 - (0,85 x életkor):

 

50-60% edzéspulzus: Nagyon könnyű, ez a legalacsonyabb intenzitás, ami még fejlesztő hatással bír, cél a regenerálódás, fittség elérése, megőrzése. Ez az iram azoknak jó, akik kezdők vagy hosszabb kihagyás után újrakezdik, regenerációs edzéseket végeznek, fogyni szeretnének.

60-70% edzéspulzus: Könnyű, aerob jellegű állapot, a legkedvezőbb állóképesség-fejlesztő tartomány akár versenyző, akár amatőrök számára. Ennél az intenzitásnál a fő energiaforrás a szervezet zsírtartalma!

Előnyei: - Fejleszti a szív vérpumpáló képességét

             - Növeli az izmokban a hajszálerek számát

             - Növeli az izmok oxigén-anyagcseréjéért felelős enzimek

               számát

             - Izomszövetek, inak, ínszalagok, csontok ellenálló

               erejét/rugalmasságát növeli 

             - Hozzászoktatja a szervezetet a terheléshez

             - Segíti a testsúlykontrollt, fejleszti az állóképességet

70-80% edzéspulzus: Közepes intenzitás. Ez általában az a tempó amit a szervezet még hosszú ideig képes fenntartani. Ebben a tartományban még nincs jelentős tejsav-felhalmozódás az izmokban.

Előnyei: - Szoktatja a szervezetet a gyorsabb tempóhoz

             - Fejleszti az állóképességet

             - Anaerob küszöb kitolása, tejsavtűrő képesség

80-90% edzéspulzus: Nagy intenzitású, kemény edzés, anaerob küszöb. Az anaerob küszöb az az intenzitás, amikor a szervezet oxigénhiányos állapotba kerül, és tejsav halmozódik fel az izmokban. Ebben a zónában csak rövid ideig képes az izom a hatékony anyagcserére. Ezt az állapotot kitolni, intervall - résztávos - edzésekkel lehet, így nemcsak edzettségi szintünk lesz magasabb, de a savasodási küszöböt is később érjük el.

90-100% edzéspulzus: Maximális intenzitás, nagyon kemény edzés. Ezt a szélsőségesen nehéz edzést csak kellő felkészülés és edzői irányítás mellett szabad végrehajtani.

Forrás: Sportpiac magazin 2009/5

Címkék: edzés pulzus

A bejegyzés trackback címe:

https://runningmetal.blog.hu/api/trackback/id/tr841397722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása